Egy kis golyótörténet

 " Üveggolyó, üvegház
belsejében mit találsz?
Bent lakik a szivárvány,
rajta ül egy királylány. "

(Gazdag Erzsi)


    A golyó egy csodás kis gömb, melyet üvegből, agyagból, acélból, műanyagból, márványból, fából készítenek. Számos méretben fellelhetőek, az egész parányitól ~ 1 mm akár 8 cm-től nagyobb átmérőjűig. Gyakran nem csak játszanak vele, hanem gyűjtik is gyerekek és felnőttek egyaránt.

    A golyózás egy ősi játék, hisz már az Ókori emberek is művelték. Sokszor diót, gyümölcsök magját vagy kavicsokat használtak hozzá. Talán a legrégebbi lelet amit a régészek találtak i.e. 2500-ból való, Mohenjo-daro közelében az Indus völgyében lévő kőgolyó leletek. Számos egyiptomi ásatáson is találtak golyózásra utaló tárgyakat nyomokat. Egyik ilyen a 3. századból származó dombormű, mely a Vatikáni Múzeumban található. Ezen dióval játszadozó gyermekek láthatóak.

Kép forrása: Jastrow/Wikimedia Commons

    A római költők is gyakran említették a dióval (mint golyóval) való játékot. A golyózás hol kedvelt szórakozás, hol pedig száműzött akár tiltott játék volt. 1503-ban például, Nürnberg városában nem lehetett játszani, csak a város melletti mezőségen. Az 1800-as években aztán megint fellendült a golyózás "tudománya", mikor ugyanis feltalálták az üveggolyó készítésére szolgáló ollót. (Elias Greiner ~1846)

Kép forrása: www.marblecollecting.com


    Elkezdődött a tömeggyártás. Az 1903-1917 között Martin Frederic Christensen egy szabadalmaztatott üveggolyó készítő géppel gyártotta a már a szegényebb gyerekek körében is igen népszerű játékot.

    1932 óta Világbajnokságot is rendeznek Angliában. Ennek története 1588-ig nyúlik vissza. Hagyományosan a golyós játékszezon igazi Nagyböjti játék. Hamvazószerdán kezdődik és Nagypénteken délben ér véget. Úgy tartják, hogy az azt követő játék már balszerencsét hoz. A bajnokságon közel 20 csapat vesz részt a világ minden tájáról. Külön érdekessége, hogy korosztályilag vegyes csapatok is lehetnek, egy kisgyerek ugyanúgy részese lehet a küzdelemnek mint egy akár 100 éves ember! 
Az alábbi linken a 2019-es bajnokságról készült összefoglaló videót tekintheted meg: British and World Marbles Championship 2019

  1999-ben augusztusában megalakult a Czech Marble Federation (Cseh golyószövetség) akik 2002-2004 között megrendezték a Czech Open Nemzetközi tornát, majd 2005-től a Word Marbles Championship-et. Erről bővebben: http://www.worldmarblesfederation.comhttp://www.kulicky.com
Ez a verseny eltér az Angliában megrendezettől. Itt egy lyukba kell pöccinteni a golyókat.

    A golyókat ma kétféle technikával készítik: gépi vagy kézi kialakítással. A többféle anyag más-más technológiát igényel. A kő vagy csont golyókat kézi csiszolás útján alakítják. Az agyag, kerámia és porcelán golyókat gömb formájúra hengerelik majd szárítják vagy égetik, natúron hagyják, fejtik vagy mázazzák. Az üveggolyók készítésének is több módja van. Üvegrudakat "fonnak" egymásba, majd egy üveggolyó ollóval elvágják, végül a még alakítható üveget lekerekítik. Erről egy érdekes videó itt található: https://www.youtube.com/watch?v=1cXy7gxUtbU. Az alábbi videó pedig egy gépi gyártást mutat be: https://www.youtube.com/watch?v=oqQK5JY31qM&t=62s
Ma az üveggolyók 90%-át az 1934-ben alapított Vacor de Mexico készíti. 1990-től Kína is nekilátott az üveggolyó készítésnek és azok exportjának.

    Szóval a golyózás úgy tűnik újra fellendülőben van, és a világ számos pontján játékra hívja az ügyes kezű gyerekeket és felnőtteket egyaránt.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hogy készül az üveggolyó

Pörgettyűk