Nagyböjti játék


A brit golyó világbajnokságot 1932 óta minden évben megrendezik az angliai 
West Sussex állambeli Tinsley Greenben. (Kivéve ez alól az elmúlt 2 év 2020, 2021. Jó hír viszont, hogy idén (2022) újra lesz!!!)

Több mint 20 csapat vesz részt a bajnokságban a világ minden részéről, minden nagypénteken. (Japánból, USA-ból, Írórszágból, Franciaországból, Hollandiából, Németországból stb.)

6 fős, vegyes összetételű csapatok versengenek a bajnoki címért. A vegyes összetétel nem csak nemre, hanem korra is vonatkozik. A kicsi 3-4 éves gyerekektől az egész idős nagymamákig nagypapákig bárki játszhat! Ez egy igazi játék, ami tényleg mindenkinek szól!

Eredete 1588-ra nyúlik vissza. Hagyományosan hamvazószerdán kezdődött és nagypéntek délig tartott a "golyózás". (Úgy gondolták, hogy a nagypéntek déli időpont után való játék balszerencsét hoz.)

1588-ban, I. Erzsébet uralkodása alatt történt, hogy egy Tinsley Green-ben élő fejőlánynak két kérője is akadt: Giles és Hodge. A Joan nem tudott dönteni, ezért a két kérő megvívott egymással egy 12 próbából álló versenyen. (Botozás, kardvívás, kakasdobás, birkózás, íjászat stb) A torna végeredménye döntetlen lett, így Joan a golyózást választotta döntő viadalnak, mely nagypénteken került megrendezésre.A döntő Giles győzelmével zárult.

Úgy tudni az 1500-as évek vége óta rendeznek golyó bajnokságokat Tinsley Green-ben. 1932-ben ezeket összevonták egy versennyé British Marble Championship néven, majd 1938-ban átnevezték British and World Champinship-re.



2016. Golyózás a British and Word Championship-en
(kép forrása: https://en.wikipedia.org/wiki/British_and_World_Marbles_Championship)


Golyós bajnokságok számos helyen kerülnek még megrendezésre, melyekről írunk majd bővebben egy későbbi bejegyzésben! Csakúgy mint a British and Word Championship játékszabályairól.

Ha szeretnél videót nézni a bajnokságról, itt megteheted!




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egy kis golyótörténet

Hogy készül az üveggolyó

Pörgettyűk