Golyós játékok különböző népeknél

Kép forrása: Queemferry gyerekek golyóznak Queensferry History Froup

A golyó minden nép játékában megjelenik. Van ahol dió, van ahol narancs vagy akár kókuszdió helyettesítette. De lássuk kik is játszottak és játszanak vele, és hogyan is nevezik játékukat?


Papago: 

Észak-Amerika indián gyermekei játszották ezt a páros játékot. (Egyébként csapatok is játszhatják) A játékhoz nem kell más mint 4 db edény vagy csésze és egy golyó. Az egyik játékos kezébe veszi a 4 edényt, az egyikbe észrevétlenül beleejti a golyót, majd mindbe homokot tölt. A 4 edényt két kézben fogja, majd átadja az ellenfélnek. Az egyenként veszi el és sorra kiüríti őket. Ha azt a csészét fogja meg elsőnek, melyben a golyó rejtőzik akkor az elrejtő 10 pontot kap. Ha másodszorra akkor hatot, harmadszorra négyet és végül ha a golyós csésze marad utolsónak akkor az elrejtő nem kap semmit. A kör után a játékosok cserélnek. A játék addig tart, amíg valamelyik játékos ötven pontot el nem ér. Az a nyertes, aki ezt elsőként éri el.


Kanche:

kép forrása: newsworldindia.in

Indiai golyós játék. A "kanche" egyébként, egy szinonima szó Indiában a golyóra. Játékosok száma változó, 2 főtől akár 10 főig is játszható ez az élvezetes ügyességi társas játék. Indiában népszerű utcai játék a gyerekek körében. Cél, hogy a saját golyóval megüssük az ellenfelek golyóit. Aki "kanche"-ja megkoccantott egy másikat, az felveheti az ellenfél golyóbisát és a sajátját is. Érdekes a golyó pöccintése! Az egyik kezük középső ujjához teszik a másik kezükkel a golyót (mutató és hüvelyk ujjukkal közrefogva), majd mint egy rugó hátrahúzzák a középső ujjat, így lövik ki a golyót. Képre kattintva láthattok róla videót!


Van olyan változata is, mely szerint a földre rajzolnak egy nagy kört (golyószámtól függ mekkora) abba elhelyezik az összes kancha-t. Majd a körön kívülről indítják felváltva a játékosok a saját golyójukat, mely segítségével ki kell pöckölni a körben található golyókat. Amelyiket sikerül kitessékelni a saját golyóval a karámból, azt megszerezte a játékos. Az nyer akinek több kancha-ja lesz a játék végére. Videót a képre kattintva nézhetitek meg!


Golyókapó:

Burma régi játéka. Elsősorban óvodás korú gyermekek játéka. Legalább hatan játsszák, de annál jobb minél többen vesznek részt benne. A játékosok egy vonalban állnak, egymástól 30-40 cm távolságra. A kezüket nyitott tenyérrel fölfelé a hátuk mögé teszik. Egy játékost kijelölnek, ő a vonal mögött foglal helyet. Ennél a játékosnál van egy golyó. Miközben a többi játékos háta mögött ide-oda sétál, időnként úgy tesz, mintha a golyót valakinek a tenyerébe akarná ejteni. Egyszer aztán valóban belepottyantja valamelyik marokba. Az akinek a tenyerébe beleesett a golyó, hirtelen kitör a sorból, de nagyon ügyelnie kell arra, hogy a mellette álló két játékos társ ne sejtse meg, és indulás előtt el ne fogja. Ezek a fogók nem mozdulhatnak el helyükről, úgy kell a kitörni készülő játékost elfogni, hogy a lábukat sem mozdíthatják. Ha sikerül elfogni a golyó tulajdonost, akkor helyet kell cserélnie a sor mögött sétáló golyóejtővel. Ha nem sikerül elkapni, akkor visszaállhat a sorba és a játék folytatódik.

Más népek is játsszák ennek variációit: Svájcban Ladzanédli legen, Finnországban Tervapata néven ismeretes. 


Céllövölde:

Kelet-Csehországban játszott golyós páros játék, mely lányok és fiúk egyformán kedvelt játéka volt. Egy doboz oldalára 6 különböző nagyságú lyukat vágtak úgy, hogy minden játékban használt golyó átférjen minden lyukon. 1-től 6-ig számozták őket. A legkisebb éri a legtöbb pontot. Az egyik játékos a céllövölde tulajdonosa, a másik a gurító. A szerepek cserélődnek a játék folyamán. A lövő játékos kap 1 golyót a céllövölde tulajától s megpróbálja azt az egyik lyukba gurítani. Ha betalál akkor kap annyi golyót amennyi a lyuk fölött szerepel, ha nem újra próbálkozhat. Egy játékosnak 5 gurítási lehetősége van, ha szerzett pontot ez alatt azt feljegyzik. Utána jön a másik játékos. A játék előzetes egyeztetés alapján 5 vagy 10 körig tart. Aki több pontot, vagy golyót szerzett az lesz a győztes.

céllövölde mai modern formája


Fizess naranccsal!

Ez a játék mondjuk golyókkal nehezen játszható, bár lehet hogy van olyan ügyes kezű varázsló akinek sikerül, de a korai diós játékokhoz hasonló, azért tettem ide be! Ghanai gyerekek játéka egyébként. Két három fős csapat játssza.Egymástól 10-15 méterre húznak két vonalat. A vonalon sorban narancshalmokat raknak le. Alulra 3 rá pedig 1 megy. Egymás narancs tornyaira lőnek, akinek sikerül ledönteni a másik halmát azé a 4 narancs. Ha a dobás nem volt jó, akkor az ellenfélnél marad a dobó narancs, melyekből új halmokat építenek. A játék addig tart, míg az egyik csapatnak el nem fogy az összes narancsa. Az nyer akinél a narancsok vannak.

Rúgd el a golyót!

Kínai játék, akárhányan játszhatják. Nem kell hozzá más csak két nagyobb méretű játékgolyó, 3-4 cm átmérőjű, mint a nálunk kapható Szupernova. Az alábbi linken megnézheted:


https://jatek3.hu/keszitoink/uveggolyok-haza/szupernova-uveggolyo-supernova-marble-108180

A kezdő játékos földre teszi az egyik golyót, majd valamerre elgurítja. Majd leteszi a másikat is, és megpróbálja ugyan abba az irányba rúgni mint az elsőt. Cél, hogy eltalálja az első golyót. Minden találatért 1 pont jár. De a játékost az ellenfele utasíthatja is, pl: rúgd a golyót északra az elsőtől. Ha ezt teljesíti a rugó játékos kap pontot. Sikeres rúgás után, ismét lőhet. Ha úgy teljesíti az ellenfél kérését, hogy közben az első golyót is eltalálja két pontot kap. Ha végzett, az ellenfélen a sor. Tíz- tizenöt forduló után ér véget a játék. Aki több pontot szerzett az lesz a nyertes.

Diódobálás

Olasz gyermekek játéka. Hasonló a ghanai Fizess naranccsal játékhoz, csak narancshalom helyett dióhalomra dobnak a gyerekek. Egyébként többféle módon játszanak az olasz gyermekek. 1. változatban letesznek 3 diót a földre, majd a negyediket úgy próbálják rádobni, hogy az alsó három se szét ne guruljon, se a dobott dió le ne pattanjon róla. Az nyer akinek ez sikerül. 2. változat: diókat raknak sorban a földre, majd egy deszkáról gurítanak le egyet, úgy hogy a földön lévő diók közül valamelyiket kilökje a sorból.


Akkor most jöjjenek a nálunk kialakult változatok!


Topázás

Magyar játék. Elsősorban fiúk játéka volt. Nemrég, ahogy kerestem ezzel kapcsolatos anyagokat a neten, megtaláltam az egyik cserkész oldalon is, mint ajánlott cserkészjáték! :) Ezt a játékot kaviccsal is lehet játszani, vagy babbal stb.

Szükséges golyók száma: 5 db. A földre 4 golyót helyeznek, vagy négyzet formában vagy körben. A játékos a négy golyó közé áll, és a kézben tartott 5. golyót feldobja. Amíg az a levegőben van hirtelen felkap a földön lévők közül egyet. Ezután ismét feldob a kezében lévők közül egyet (ami most már 2 golyó). Amíg az a levegőben van ismét felkap egyet a földről. Majd így tovább. A felszedés sorrendje meg van határozva! Cél az, hogy az összes golyót felvegye a földről a nélkül hogy közben a feldobott golyó leesne, vagy a kezében tartottak közül valamelyik elgurulna! A játékos társak, hogy zavarják az alábbi versikét mondogatják közben: (Legalábbis Bátya községben Fehér Zoltán gyűjtése szerint)

" Babona, babona, babcsurka,

tüskébe ment a liba,

aki gyorsan fölveszi

annak hiba nem lösz. "

Az nyer aki hiba nélkül teljesíti a feladatot!


Golyózás

Legalább 10 fő kell hozzá, hogy élvezetes legyen a játék. Mindenki letesz a földre egymástól egyenlő távolságra egy-egy üveggolyót. A golyók így egy sort alkotnak. Ettől a sortól 10 lépés távolságra húzunk egy vonalat, innen kell majd dobni, vagy gurítani. Az első játékos ettől a vonaltól dobva vagy gurítva megpróbálja a saját golyóját eltalálni. Ha sikerült neki felveheti és újra ő jön. Ha nem sikerült akkor a földön marad az eldobott golyó is és a következő játékos jön. A játék addig tart, amíg van mire célozni. Az lesz  nyertes akinek a játék végére a legtöbb golyója van.

Golyózás (jelenet Fábri Zoltán 1969-es filmjéből, forrás: PIM)

Másik változat: (Édesanyámtól is ezt a változatot mesélte nekem, mint kedvelt játékuk amikor kisgyermek volt) Ez is akkor izgalmas ha sokan játsszák. Mindenkinek meghatározott számú golyója van. A földbe fúrunk egy alma nagyságú lyukat, majd attól kb. 10 lépés távolságra húzunk egy vonalat. Ettől a vonaltól gurítunk majd. Ha nem sikerül a játékosnak a lukba gurítani a golyóját ott kell hagyni a pályán. Ha sikerül felveheti az összes pályán lévő golyót és a gödörbe pottyant golyóbist is. 







Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egy kis golyótörténet

Hogy készül az üveggolyó

Pörgettyűk