Golyós játékok a régi időkben


Kép forrása: Jongenspellen verhaaltjes voor de jeugd

(https://www.dbnl.org/tekst/laan005lett01_01/laan005lett01_01_0045.php)


Ókori játékok, a golyózás ősi formái

  1. Dió a lejtőn

Kép forrása: https://www.penn.museum/sites/expedition/roman-athletics

 

Szükséges eszközök: kb 2 arasznyi széles deszka (~40 cm), melynek két hosszú élére lécet szögelünk, hogy egy vályút kapjunk; játékosonként 5 db dió, melyet mindenki megjelöl (különböző színnel, vagy geometriai formával); támasz, melyre a deszka egyik végét helyezzük, hogy lejtőt kapjunk

Játék menete: Szétosztjuk a diókat, minden játékos 5 db-ot kap. A deszka tetejéről felváltva indítják a diókat. Lökni nem szabad, csak elengedni a pálya tetejéről. Irányítani úgy lehet, hogy a deszka felső végén középre, balra vagy jobbra helyezzük el.  Ha egy játékos leguruló diója eltalál egy másikat (akár lehet a már korábban legurított sajátja is) akkor a sajátja és a megütött golyóbis is az övé, el veheti a pályatérről. A játéknak akkor van vége, ha mindenki elgurította az 5 db dióját. A játék végén fölszedik a pályatérről a saját dióikat. Az nyer, akinek a legtöbb diója van.

A játék üveggolyóval is játszható!!


  1. Cél a gödör

Szükséges eszközök: gödör (legalább 5 dió férjen bele!); játékosonként 5 dió, melyet mindenki megjelöl (különböző színnel, vagy geometriai formával)

Játék menete: Áss egy öklömnyi gödröt (legalább 5 dió férjen el benne!), majd tőle 5 lépésnyire húzz egy vonalat. Ettől a vonaltól gurítjátok majd a diókat. Minden játékos kap 5 diót, ezeket felváltva gurítják a vonaltól. Az a golyó számít érvényesnek, mely a gödörbe landol és ott is marad. Természetesen egyik dió kiütheti a másikat! A játéknak akkor van vége, ha mindenki elgurította a dióit. Az nyer, akinek a legtöbb diója van a gödörben. Ha döntetlen, akkor az azonos pontszámot kapott versenyzők újra gurítanak.

A játék üveggolyóval is játszható!!

Játék variációk:        - Cél az edény: egy edény kerül lehelyezésre, és tőle 5-6 lépésre                      húzunk  vonalat. A játék menete megegyezik az előzőkkel.

                                - Cél a kör: kört rajzolunk a földre (~1,5 m átmérőjű) ettől 5-6 lépésre            húzzuk a vonalat, innen gurítunk. Az nyer akinek a legtöbb diója marad a        körben.

                                              

  1. Diótornyok

 

Római gyermek koporsó teteje a 3. századból, Róma Vatikáni Múzeumok

Kép forrása:  http://ancientrome.ru/art/artworken/img.htm?id=5547


Szükséges eszközök: nagy tér, 32 dió + játékosonként 5 dió

Játék menete: Magát a játékpályát egy földre rajzolt T betű adja, T kalapja 1 lépés hosszú, szára 10 lépésnyi. Rövid vonal az alapvonal, onnan céloznak a játékosok, a hosszú vonalra elhelyezett diótornyokra. A diótornyok egymástól legalább 1 lépésre vannak. Diótornyok 4 db dióból állnak, alul 3 rajtuk 1 db dió úgy hogy mind a három alsó dióval érintkezzen. A játékosok mindegyike kap 5 diót. Az alapvonalról dobnak célba a tornyokra. Miután mindenki dobott, újra kezdődik a kör. Ha valaki eltalál egy tornyot és az ledől, akkor fel veheti a tornyot alkotó 4 diót és a saját dióját is. Ha nem talált akkor a földön marad a diója. A játék végén az nyer, akinek a legtöbb diója van.

Ez a játék egyébként más népeknél is megjelenik, nagyon hasonló hozzá a Ghánában játszott Fizess a naranccsal! nevezetű, csak a diókat itt naranccsal helyettesítik. 

 

  1. Deltajáték

Szükséges eszközök: földre rajzolt 1x1x1 m-es egyenlő oldalú háromszög ábra szerint felosztva, játékosonként 5 dió, melyet mindenki megjelöl (különböző színnel, vagy geometriai formával)

Játék menete: A háromszög alapvonalától 5-6 lépésre húzzatok egy vonalat, innen kell dobni vagy gurítani a diót vagy golyót. Cél, hogy minél nagyobb értékű mezőn álljon meg. Ki is lehet ütni az ellenfél golyóit! Ha mindenki elgurította az 5 diót vagy golyót vége a játéknak. Az nyer, aki a legtöbb pontot gyűjtötte!

 

  1. Golyók a kosárban

Szükséges eszközök: 1 db szakajtó vagy kosár, sok-sok golyó

Játék menete: Hasonló a Marokkóhoz vagy Mikádóhoz, azzal a különbséggel, hogy ezt golyókkal játszák. A játék annál érdekesebb minél többen játszák. Körbe kell ülni a játékosoknak a kosarat, és sorban húzni a golyókat a tálból. Egy játékos addig húzhat, amíg a többi golyó meg nem mozdul. Utána a következő játékos jön. A játék addig tart, amíg az utolsó golyó is kikerül a tartóból. Az nyer, akinek a legtöbb golyót sikerül megszereznie.

 

Forrás:    Németh György Ókori játékok könyve, Pesti Szalon Könyvkiadó, Budapest 1994, ISBN 963 605 0457

               Lukácsy András Népek játékai, Móra Könyvkiadó, Budapest 1977,




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egy kis golyótörténet

Hogy készül az üveggolyó

Pörgettyűk